Naslovnica / Novosti / Portal digitaliziranih starih hrvatskih novina i časopisa

00:

Novosti / Portal digitaliziranih starih hrvatskih novina i časopisa

Portal digitaliziranih starih hrvatskih novina i časopisa

Portal digitaliziranih starih hrvatskih novina i časopisa

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u četvrtak 21. siječnja 2010.g. u 18 sati predstavlja Portal digitaliziranih starih hrvatskih novina i časopisa.

Portal digitaliziranih starih hrvatskih novina i časopisa Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu rezultat je projekata: Stare hrvatske novine i Pilot projekt digitalizacije starih humanističkih časopisa koje je financijski potpomoglo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u okviru nacionalnog projekta Hrvatska kulturna baština.

Svrha je Portala starih hrvatskih novina i časopisa postupna digitalizacija i osiguranje dostupnosti sadržajima svih hrvatskih novina i znanstveno-stručnih časopisa koje posjeduju Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu te ostale baštinske ustanove u Republici Hrvatskoj. Portal je ujedno i mjesto na kojem će se moći dobiti svi podatci o starim hrvatskim novinama i znanstveno-stručnim časopisima.
Portal Stare hrvatske novine zamišljen je kao središnje mjesto pristupa digitaliziranim hrvatskim novinama u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i ostalim hrvatskim baštinskim ustanovama. Svrha je portala digitalizacijom omogućiti širu dostupnost starim novinama te zaštiti njihove vrijedne izvornike. Za prvu fazu projekta odabrani su naslovi iz 18. i 19. stoljeća, među kojima treba istaknuti Kroatischer Korrespodent (1789.), Il Regio Dalmata = Kraglski Dalmatin (1806.-1810.), Novine horvatzke (1835.) s prilogom Danicza horvatzka, slavonzka y dalmatinzka (1835.-1848.), Dom i sviet (1888.-1919.) i Primorac (1873.-1878.).

Portal digitaliziranih humanističkih časopisa sadrži izbor najstarijih hrvatskih humanističkih časopisa u digitalnom obliku. U prvoj fazi projekta digitalizirana su četiri naslova časopisa koji neprekidno izlaze od 1859. godine: Bullettino di archeologia e storia dalmata (od 1878.), Napredak (od 1859.), Starohrvatska prosvjeta (od 1895.) i Sveta Cecilija (od 1877.). Svrha je portala učiniti sadržaje starih hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa što dostupnijim kulturnoj i znanstvenoj javnosti te ih zaštititi i očuvati kao kulturno i znanstveno nasljeđe.

Predstavljanje portala digitaliziranih starih hrvatskih novina i časopisa