Naslovnica / Zbirke / Zbirka fotografija Dragutina (Karla) Stühlera

00:

Zbirke / Zbirka fotografija Dragutina (Karla) Stühlera

Unaprijed određeni prikaz objekta. Odaberi da bi kreirao svoj predložak, Identifikacija čvora: 9324, Identifikacija objekta: 7779

Zbirka fotografija Dragutina (Karla) Stühlera

Zbirka fotografija Dragutina (Karla) Stühlera

25.02.2011. 09:29

Dragutin (Karlo) Stühler (1886.-1954.) bio je najrenomiraniji splitski fotograf u međuratnom razdoblju.

Dragutin (Karlo) Stühler (1886.-1954.) bio je najrenomiraniji splitski fotograf u međuratnom razdoblju. Došao je iz Rumunjske, nakon fotografskog školovanja i šegrtovanja u Beču, i otvorio 1921. godine u Splitu fotografsku radnju u Hrvojevoj ulici. Najviše se bavio terenskom fotografijom (za razliku od ostalih fotografa koji su se pretežno bavili atelijerskom fotografijom). Posvetio se fotografiranju veduta Splita i njegovih umjetničkih spomenika, u čemu je postigao najvišu profesionalnost i tehničko savršenstvo. Radio je za muzejsko-galerijske ustanove u Splitu i ostale znanstvene i turističke ustanove (Arheološki muzej Split, Konzervatorski zavod u Splitu, Etnografski muzej Split, Arhiv za propagandu Jadrana…)

Za digitalizaciju Stühlerova fotografskog opusa u vlasništvu Etnografskog muzeja Split odlučili smo se zbog važnosti istog za etnografiju i prošlost Splita, obližnjih otoka i šire regije, a ujedno da bi ukazali na njegov doprinos razvoju fotografije u Splitu i u Hrvatskoj. Navedena zbirka broji oko 1.500 jedinica čijom digitalizacijom će se zaštititi izvornici, a nastali digitalni sadržaj će koristiti u budućem stručnom i znanstvenom radu djelatnika Muzeja. Uža stručna javnost, a i šira kada za to postoji interes, moći se koristiti istim sadržajem u ustanovi uz prethodni zahtjev.

Hrvatski

Javno

Djelomično

On line

44 slike

2010.g.

Dragutin (Karlo) Stühler

Slika

Jpg

S izvornika

U ustanovi


Nema povezanih objekata.

Ne

Zbirka fotografija Dragutina (Karla) Stühlera

0

0

Da

Ne

Da

Ime Klasa Sekcija
Galerija 1