Naslovnica / Zbirke / Zbirka kopija fresaka od XI. do XVI. stoljeća

00:

Zbirke / Zbirka kopija fresaka od XI. do XVI. stoljeća

Unaprijed određeni prikaz objekta. Odaberi da bi kreirao svoj predložak, Identifikacija čvora: 1710, Identifikacija objekta: 725

Zbirka kopija fresaka od XI. do XVI. stoljeća

Zbirka kopija fresaka od XI. do XVI. stoljeća

GA.K., GA.F., GAFP

17.03.2009. 14:59

Zbirka sadrži 135 jedinica građe. Zbirku sačinjavaju digitalne reprodukcije kopija slika i fresaka koje su izvedene kao slike na platnu iz perioda od IX. do XVI. stoljeća. Vremenski zbirka pokriva razdoblje srednjeg vijeka. Zbirka je djelomično obrađena. Zbirka je otvorena i očekuje se daljnji rast. Pristup zbirci je moguć lokalno u ustanovi. Građa u analognom formatu dostupna je u stalnom postavu, a dio građe koji je pohranjen u depoima dostupan je na zahtjev.

Zbirka kopija fresaka od IX. do XVI. st. sadrži 135 inventiranih jedinica građe u vlasništvu i pohrani Gliptoteke HAZU. Zbirku sačinjavaju digitalne reprodukcije kopija fresaka i slika starih majstora koje su izvedene kao slike na platnu. Vremenski zbirka pokriva razdoblje romanike, gotike, renesanse i baroka.

Iz zbirke kopija fresaka od XI. do XVI. st. u stalnom postavu izložen je tek jedan segment, dio ciklusa iz crkve sv. Marije na Škrilinama (Škrilinah) kod Berma u Istri. U grobljanskoj crkvici sv. Marije na Škrilinah (na Škrilinama) majstor Vincent iz Kastva naslikao je, i potpisao, 1474. godine jedan od najljepših i najvrednijih ciklusa fresko-slikarstva na istarskom području. Prizori iz Bogorodičina i Kristova života teku po zidovima gotičke crkvice u dva niza.
Majstor Vincent biblijske motive smješta u tipičan istarski pejzaž s brežuljcima i gradićima (Molitva na Maslinskoj gori), a scenu Poklonstva kraljeva interpretira izrazito svjetovno, slikajući dominantnu dvorsku povorku dama i vitezova u kasnogotičkoj odjeći. Ove kasnogotičke zidne slike karakteristične su za istarsku lokalnu školu druge polovice XV. st., a majstor Vincent iz Kastva njezin je najbolji predstavnik.
Izložene kopije fresaka (slike na platnu) naslikali su poznati slikari: Bruno Bulić, Hajrudin Kujundžić, Eugen Kokot i Željko Hegedušić 50-ih i 70-ih godina dvadesetog stoljeća.

Zbirka je otvorena i očekuje se daljnji rast. Pristup zbirci je moguć lokalno u ustanovi.

Građa stalnog postava u analognom formatu dostupna je u ustanovi i on-line. Dio građe koji je pohranjen u depoima dostupan je na zahtjev.

Latinski

Javno

Slobodno

On line

135

Otvorena zbirka, Očekuje se prirast

Vincent iz Kastva, Bruno Bulić, Hajrudin Kujundžić, Eugen Kokot, Željko Hegedušić

Nepokretna slika, tekst

Microsoft Access, jepg

S izvornika

U ustanovi


Zbirka kopija fresaka

Nema povezanih objekata.

Ne

Zbirka kopija fresaka od XI. do XVI. stoljeća

Zbirka kopija fresaka od XI. do XVI. stoljeća

Zbirka kopija fresaka od XI. do XVI. stoljeća

freske, predromanika, romanika, gotika, renesansa

800

1599

Da

Ne

Da