00:

Novosti

 

Digitalizacija zavičajne kulturne baštine

Predstavljen projekt Digitalizacija zavičajne kulturne baštine - Digitalizirane knjige iz zbirke Warasdiniensia.

Digitalizacija zavičajne kulturne baštine

Predstavljen projekt Digitalizacija zavičajne kulturne baštine - Digitalizirane knjige iz zbirke Warasdiniensia.

Šesta SEEDI konferencija Digitalizacija kulturne i znanstvene baštine

NSK domaćin šeste po redu SEEDI konferencije Digitalizacija kulturne i znanstvene baštine

Regionalna radionica "Digitalizacija kulturne baštine"

Regionalna radionica na temu digitalizacije kulturne baštine - iskustvo i suradnja JI Europe - održati će se 22. listopada 2010 godine u Skopju, Republika Makedonija. Radionicu organiziraju Ured za zaštitu kulturne baštine i Ministarstvo kulture Republike Makedonije u suradnji sa UNESCO-BRESCE i talijanskom vladom kao rezultat Regionalne radionice na temu Digitalizacija kulturne baštine održane 2005. godine u Ohridu, Republika Makedonija i otvorenje Regionalnog centra za digitalizaciju kulturen baštine 2008 godine u Skopju. Moderator radionice je Siniša Sesum, UNESCO-BRESCE, Ured u Veneciji u jutarnjem dijelu radionice i Matteo Rosati, UNESCO, Ured u Veneciji u popodnevnom dijelu radionice.

Konferencija Otvorena kultura Europeana 2010

14-15 listopada 2010 | Westergasfabriek, Amsterdam

Konferencija Otvorena kultura Europeana 2010. bavit će se prije svega utvrđivanjem načina na koji muzeji, knjižnice, arhivi i audiovizualne zbirke mogu stvarati javnu vrijednost i to otvorenim stavljanjem digitalnih, kulturnih i znanstvenih podataka javnosti na uvid.

Konferencija Otvorena kultura Europeana 2010. otvorena je za sve kulturne ustanove, informatičke stručnjake, kreatore aplikacija i tehnološke istraživače pružajući mogućnost preispitivanja svih opasnosti i koristi od otvorenosti – šifriranja, podataka i sadržaja – egzemplarnih portala i aktivnosti koje su najbolji europski primjeri Otvorene kulture.

Konferencija Europeana besplatan je godišnji događaj na kojem se naglašavaju postojeći izazovi naših sektora i traže rešenja za budućnost. Ona povezuje glavne nositelje kulturne i znanstvene baštine u cilju izgradnje mreža i uspostavljanja buduće suradnje.

Sastanci Odbora Fondacije Europeana, Vijeća isporučitelja sadržaja i agregatora te registriranih članova radne skupine v1.0 održala se prije početka Konferencije.

Europeana Open Culture Conference

Dani kulturne baštine 2010

Dani kulturne baštine održavaju se od 18. rujna do 3. listopada, u Zagrebu, Dubrovniku, Župi Dubrovačkoj te Krapju. Manifestacija obuhvaća niz izložbi, radionice, predavanja, predstavljanje knjige, a u sklopu programa je i izložba 'Baština u kadru majstora – Sjećanja na Vidoslava Barca'.

Natječaj Ministarstva kulture

Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2011. godinu

Slavonija, Baranja i Srijem - vrela europske civilizacije

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske poziva Vas na predstavljanje mrežnog virtualnog kataloga izložbenog projekta "Slavonija, Baranja i Srijem - vrela europske civilizacije".

Predstavljanje će se održati u srijedu, 26. svibnja 2010.g. u 11 sati, u Hrvatskom državnom arhivu, Marulićev trg 11.

Nacionalni kulturološki i izložbeni projekti Ministarstva kulture i virtualni katalozi

Republika Hrvatska je zemlja jedinstvenoga prirodnog i kulturnog bogatstva koja kroz vrijeme i prostor povezuje izvore koji svojom različitošću oblikuju njezin vizualni, tekstualni, glazbeni, umjetnički odnosno cjeloviti kulturni identitet.

5. SEDDI Konferencija: Digitalizacija kulturne i naučne baštine

5. SEDDI Konferencija: Digitalizacija kulturne i naučne baštine

19. - 20. SVIBANJ. 2010., SARAJEVO, BOSNA I HERCEGOVINA

2. međunarodni simpozij "Digitalizacija kulturne baštine Bosne i Hercegovine"

2. međunarodni simpozij "Digitalizacija kulturne baštine Bosne i Hercegovine"

17. - 20. SVIBANJ 2010., SARAJEVO, BOSNA I HERCEGOVINA

Lisinski - slikopis iz života skladatelja prve hrvatske opere Ljubav i zloba

Hrvatski državni arhiv (Hrvatska kinoteka) i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog predstavljaju prvi u cijelosti sačuvani zvučni hrvatski film Lisinski - slikopis iz života skladatelja prve hrvatske opere Ljubav i zloba.

Portal digitaliziranih starih hrvatskih novina i časopisa

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u četvrtak 21. siječnja 2010.g. u 18 sati predstavlja Portal digitaliziranih starih hrvatskih novina i časopisa.

Odobreni programi digitalizacije arhivske, knjižnične i muzejske građe

U okviru natječaja Ministarstva kulture za financiranje javnih potreba u kulturi Republilke Hrvatske za 2010.g. za programe digitalizacije arhivske, knjižnične i muzejske građe prijavljeno je 69 programa. Vijeće projekta "Hrvatska kulturna baština" odobrilo je financiranje 34 programa u ukupnom iznosu 928.000,00 kn.

Odobreni programi digitalizacije arhivske, knjižnične i muzejske građe u 2010.g.

Od Klovića i Rembrandta do Warhola i Picelja

U Muzeju za umjetnost i obrt u utorak 8. prosinca 2009. godine otvorit će se izložba Od Klovića i Rembrandta do Warhola i Picelja.