00:

Zbirke / Delmata

Unaprijed određeni prikaz objekta. Odaberi da bi kreirao svoj predložak, Identifikacija čvora: 8278, Identifikacija objekta: 6953

Delmata

Delmata

26.05.2009. 13:45

U 2009. godini Gradska knjižnica Zadar uvodi kao novost u svojoj ponudi projekt digitalizacije stvaralaštva Ljube Stipišića Delmate koji ima za cilj očuvanje hrvatske glazbene baštine.

Osobnost maestra Ljube Stipišića Delmate sadržana je u mnogo riječi: skladatelj, pjesnik, melograf, sakupljač narodnog blaga, voditelj klapa, slikar, producent... Odlikovan je redom Danice Hrvatske s likom marka Marulića, dobitnik je Porina za životno djelo i prestižne glazbene nagrade „Franjo Ksaver Kuhač“ koju dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja, a prvi je dobitnik za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicijske glazbe.

Barba Ljubo je ujedno i kum Knjižnice s kojom uspješno surađuje niz godina: klapski koncerti, smotra i osnivanje dječjih klapa, izložbe, priručnici za voditelje dječjih klapa. Upravo zbog dosadašnje suradnje logičan slijed stvari je bio oživjeti osim glazbenog i njegov slikarski te književni opus.

Okosnicu projekta „Delmata“ čini zbirka raritetnih tonskih zapisa Stipišićevog etnomuzikološkog rada, a građa je digitalizacijom, odnosno prijenosom iz nama poznatih formata knjige, nota, zvuka, prebačena u digitalni oblik i postala dostupna javnosti putem mrežne stranice. Delmatin opus je od nemjerljivog muzikološkog i kulturološkog značaja, a posebno je značajan za gradnju i očuvanje identiteta južne Hrvatske.

Projekt „Delmata“ namjenjen učenicima, studentima, glazbenicima, etnomuzikolozima ili široj javnosti za upoznavanje s hrvatskom glazbenom baštinom, istaraživanje, eksperimentiranje ili kao inspiracija za kreativan rad ili relaksaciju.

Hrvatski

Javno

Slobodno

On line

Očekuje se prirast

2009.g.

Ljubo Stipišić Delmata

note, zvučni zapisi, knjige, slike

flash, mp3, pdf, Jpg

S izvornika

U ustanovi


Delmata

Nema povezanih objekata.

Ne

Delmata

Delmata

1958

2009

Da

Ne

Da