Naslovnica / Zbirke / Zbirka sadrenih odljeva stećaka od XIII. do XVI. stoljeća

00:

Zbirke / Zbirka sadrenih odljeva stećaka od XIII. do XVI. stoljeća

Unaprijed određeni prikaz objekta. Odaberi da bi kreirao svoj predložak, Identifikacija čvora: 1688, Identifikacija objekta: 722

Zbirka sadrenih odljeva stećaka od XIII. do XVI. stoljeća

Zbirka sadrenih odljeva stećaka od XIII. do XVI. stoljeća

G-HZ

07.03.2008. 12:42

Zbirka sadrži 65 jedinica građe. Zbirku sačinjavaju digitalne reprodukcije sadrenih odljeva stećaka. Vremenski zbirka pokriva razdoblje od XIII. do XVI. stoljeća. Zbirka je djelomično obrađena. Zbirka je otvorena i očekuje se daljnji rast. Pristup zbirci je moguć lokalno u ustanovi. Građa u analognom formatu dostupna je u stalnom postavu, a dio građe koji je pohranjen u depoima dostupan je na zahtjev.

Zbirka sadrenih odljeva stećaka od XIII do XVI. stoljeća sastoji se od 65 inventiranih jedinica građe u vlasništvu Gliptoteke HAZU. Vremenski zbirka pokriva razdoblje od XIII. do XVI. stoljeća.

Stećci su jedinstveni nadgrobni spomenici monolitnog karaktera nastali u srednjem vijeku, uglavnom na tlu Bosne i Hercegovine, Hrvatske (u Dalmaciji, Slavoniji, Dalmatinskoj zagori i Lici), Crne Gore i Srbije.

Izdvojeni su upravo zbog njihove specifičnosti i jedinstvenosti pojave u svijetu.

U stalnom postavu Zbirke sadrenih odljeva stećaka izložen je 31 eksponat.

Većina izloženih stećaka potječe je iz jedne od najvećih i najbogatijih nekropola - Radmilja kraj Stoca u Bosni i Hercegovini.

Stećak pokriva pokojnikov grob te vrši funkciju grobnoga kamena, a ne kamene rake kao što je rimski sarkofag. Razlikuju se oblikom, veličinom i načinom ukrašavanja. Osnovni oblici su tumba, sarkofag, ploča, obelisk i križ. Ukrašavani su ornamentalnim i figuralnim ukrasima, a natpisi su pisani bosančicom i govore o pokojniku. Oblikovali su ih pučki stvaraoci, koji su romaničkim i gotičkim stilskim elementima dali svoj autohtoni pečat.

Zbirka je otvorena i očekuje se daljnji rast. Pristup zbirci je moguć lokalno u ustanovi.

Građa stalnog postava u analognom formatu dostupna je u ustanovi i on-line . Dio građe koji je pohranjen u depoima dostupan je na zahtjev.

Bosančica

Javno

Slobodno

On line

65

Otvorena zbirka, Očekuje se prirast

1940

Nepokretna slika, Tekst

jpeg, xls, doc, pdf

S izvornika

U ustanovi


Nema povezanih objekata.

Ne

Zbirka sadrenih odljeva stećaka od XIII. do XVI. stoljeća

Zbirka sadrenih odljeva stećaka od XIII. do XVI. stoljeća

Zbirka sadrenih odljeva stećaka od XIII. do XVI. stoljeća

stećak, steći, crkva bosanska, nadgrobni spomenici

1200

1599

Da

Ne

Da