Naslovnica / Zbirke / Zbirka sadrenih djela Jurja Matejeva Dalmatinca

00:

Zbirke / Zbirka sadrenih djela Jurja Matejeva Dalmatinca

Unaprijed određeni prikaz objekta. Odaberi da bi kreirao svoj predložak, Identifikacija čvora: 1695, Identifikacija objekta: 723

Zbirka sadrenih djela Jurja Matejeva Dalmatinca

Zbirka sadrenih djela Jurja Matejeva Dalmatinca

HZ, G-HZ

07.03.2008. 12:49

Zbirka sadrži 88 jedinica građe. Zbirku sačinjavaju digitalne reprodukcije sadrenih i betonskih odljeva djela Jurja Dalmatinca. Vremenski zbirka pokriva 15. stoljeće. Zbirka je djelomično obrađena. Zbirka je otvorena i očekuje se daljnji rast. Pristup zbirci je moguć lokalno u ustanovi. Građa u analognom formatu dostupna je u stalnom postavu, a dio građe koji je pohranjen u depoima dostupan je na zahtjev.

Zbirka sadrenih i betonskih djela Jurja Matejeva Dalmatinca sastoji se od ukupno 88 inventiranih jedinica građe u vlasništvu Gliptoteke HAZU.

Ona ima svojevrsnu kulturno-povijesnu i umjetničku vrijednost jer je i sam majstor Juraj Matejev Dalmatinac jedna od najvećih i najvažnijih umjetničkih ličnosti XV. stoljeća kod nas. Za zbirku je značajno i nastojanje da se sadrenim odljevima doprinese očuvanju hrvatske umjetničke baštine.

U stalnom postavu izloženi su odljevi iz katedrale Sv. Jakova u Šibeniku, njegovog remek-djela, koje je 2000. godine uvršteno na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Također su izložena i njegova druga djela iz Splita, Ancone, Paga i Dubrovnika. Zbirka ujedno pruža posjetiteljima jedinstvenu priliku da na jednom mjestu sagledaju vrijedna Dalmatinčeva djela koja se nalaze u Italiji i na našoj obali.

Zbirka je otvorena i očekuje se daljnji rast. Pristup zbirci je moguć lokalno u ustanovi. Građa stalnog postava u analognom formatu dostupna je u ustanovi i on-line. Dio građe koji je pohranjen u depoima dostupan je na zahtjev.

Latinski

Javno

Slobodno

On line

88

Otvorena zbirka, Očekuje se prirast

Juraj Dalmatinac

Nepokretna slika, Tekst

Microsoft Access, jepg

S izvornika

U ustanovi


Nema povezanih objekata.

Ne

Zbirka sadrenih djela Jurja Matejeva Dalmatinca

Zbirka sadrenih djela Jurja Matejeva Dalmatinca

Juraj Matejev Dalmatinac, renesanasa

1400

1499

Da

Ne

Da