Naslovnica / Zbirke / Sabor Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije. Povlastice Kraljevina Dalmacije Hrvatske i Slavonije

00:

Zbirke / Sabor Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije. Povlastice Kraljevina Dalmacije Hrvatske i Slavonije

Unaprijed određeni prikaz objekta. Odaberi da bi kreirao svoj predložak, Identifikacija čvora: 8832, Identifikacija objekta: 7489

Sabor Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije. Povlastice Kraljevina Dalmacije Hrvatske i Slavonije

Sabor Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije. Povlastice Kraljevina Dalmacije Hrvatske i Slavonije

29.12.2009. 10:26

Zbirku čine povlastice Kraljevine koje su kraljevi podjeljivali Kraljevini Slavoniji i potvrde prije podijeljenih povlastica, u izvorniku ili prijepisu.

Zbirku čine povlastice Kraljevine koje su kraljevi podjeljivali Kraljevini Slavoniji i potvrde prije podijeljenih povlastica, u izvorniku ili prijepisu. Osim povlastica u zbirci se nalaze kraljevske odluke, nalozi, spisi pravnog karaktera (parnice, pogodbe i tome slično) te pisma upućena Ivanu Katzianeru, vrhovnom zapovjedniku pomoćne vojske u Hrvatskoj i Slavoniji, od strane banova Ivana Torkvata Karlovića, Franje Batthyanyja, zatim Petra Kružića, zagrebačkog biskupa Šimuna i drugih.

Slavonsko plemstvo je 1546. odlučilo pohraniti povlastice Kraljevine u posebnu škrinju te istu predati u pohranu u sakristiju zagrebačke katedrale. Sabor je 1629. donio odluku da se povlastice popišu. Posao je bio dovršen 1643. te su povlastice bile pohranjene u novu škrinju (Škrinja povlastica). Početkom 18. stoljeća (1705.) Pavao Ritter - Vitezović poklonio je Kraljevinskom arhivu 55 isprava vezanih uz djelatnost vojnog zapovjednika Ivana Katzianera (1530. - 1531.)koje su također bile pohranjene u Škrinju povlastica. Sabor je donio zaključak 1763. da se povlastice trebaju ponovo popisati, a da se Škrinja prenese u Kraljevinsku kuću, za što je imenovan poseban odbor. Odbor je 1764. sastavio novi, konačni, popis povlastica.

Sabor Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije. Povlastice Kraljevina Dalmacije Hrvatske i Slavonije

Latinski, Njemački, Talijanski

Javno arhivsko gradivo

Slobodno

U ustanovi na zahtjev

2009.g.

Pavao Ritter Vitezović

slika, tekst

html

s izvornika

u ustanovi


Nema povezanih objekata.

Ne

1350

1763

Da

Ne

Da